Programmeringsrapportage Complete Stad

Inleiding

Bij dit document gaat het, zoals de titel al aangeeft, over het rapporteren over de programmering. Omdat we nog geen basisprogrammering hebben waarover gerapporteerd kan worden, gaat deze rapportage vooral in op alle zaken die het voorgaande kalenderjaar hebben gespeeld binnen de fysieke leefomgeving. We gaan dan in op de woningbouw die gerealiseerd is, welke bedrijventerreinen er uitgegeven zijn en of er al nieuwe voorzieningen bij zijn gekomen. Hierover rapporteren we ook in de kwartaalrapportages.

We gaan echter ook werk maken van de basisprogrammering; een document waarin de we integrale stedelijke programmering tot 2040 gaan uitstippelen. We hebben daarvoor een vertaling van al het beleid naar een ruimteclaim nodig. We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om instrumentarium te ontwikkelen voor ieder beleidsterrein, om uiteindelijk houdbare uitspraken te doen over de ruimteclaim die met het betreffende beleid samenhangt. Zo hebben we een Normenkader voor Maatschappelijke voorzieningen opgesteld, hebben we nu weer een actueel Stedelijk Woningbouwprogramma en wordt binnenkort voorgesteld om aan de hand van een nota ‘Ruimte voor Economie’ voor werkgelegenheid en commerciële dienstverlening ruimteclaims vast te leggen. Het normenkader maatschappelijke voorzieningen zal worden uitgewerkt naar vier huisvestingsplannen, waarin voor de hoofdcategorieën van maatschappelijke voorzieningen ruimteclaims worden vastgelegd, om uiteindelijk binnen nieuw en bestaand stedelijk gebied een goed en passend voorzieningenniveau te kunnen realiseren. Dit betekent dat we voor wonen, werken en voorzieningen beschikken over instrumentarium, waarbij op hetzelfde niveau de ruimteclaims met elkaar vergeleken, ingepast en samengeschakeld kunnen worden.

Zodra een goed beeld bestaat waar welke woningen, bedrijven, commerciële en maatschappelijke voorzieningen gaan landen, wordt het ook eenvoudiger om het netwerk hierop aan te laten sluiten. Denk dan aan het groen-blauw netwerk, ecologie, openbare ruimte, OV, weginfrastructuur en niet in de laatste plaats energie. Deze totale opgave zal dan ingepast moeten worden op een ondergrond die daar ruimte voor biedt. Dit houdt dat we dan ook goed moeten kijken naar bodemgeschiktheid, archeologie en waterhuishouding.

We weten dat alle ruimteclaims niet naast elkaar kunnen bestaan, dus we zullen bij de integrale stedelijke programmering ook moeten nagaan welke functies gecombineerd kunnen worden (of juist niet) en of we moeten verdichten.

Gezien de vele factoren die bij deze ruimtelijke puzzel een rol spelen, is de verwachting dat de basis van de integrale stedelijke programmering medio 2026 pas klaar zal zijn. De bedoeling is dan om deze basisprogrammering te gebruiken om nieuwe projecten op te kunnen starten, initiatieven te kunnen toetsen en verschuivingen in programmering beter inzichtelijk te krijgen. De PCS van 2027 zal dan hoogstwaarschijnlijk voor het eerst rapporteren over de stand van zaken van de integrale stedelijke programmering.

Deze pagina is gebouwd op 06/06/2025 13:55:08 met de export van 06/06/2025 13:50:48