Afbeelding: uitsnede Rad van de Leefomgeving ‘natuurlijke hulpbronnen’
Energie
In de Visie op de Almeerse Energietransitie (vastgesteld 16 februari 2024) worden de ambities op het gebied van energietransitie verhoogd. Gemeente Almere is ambitieus en wil de eerste energieneutrale grote stad van Nederland worden. De gemeente werkte al toe naar een CO2-reductie van 49% in 2030 en 95% ten opzichte van 1990 in 2050, maar wil nu versnellen. Er wordt nu gewerkt naar een CO2-reductie van 55% in 2030. Dit moet de eerste grote mijlpaal vormen op weg naar de eerste energieneutrale grote stad in 2050. Aan deze doelstelling wordt gewerkt via de inhoudelijke lijnen:
- Bestaande stad
- Nieuwe stad
- Mobiliteit
Binnen de inhoudelijke lijnen worden projecten uitgevoerd die bijdragen aan de doelstellingen van elke lijn.
In 2024 is het zonnepark op de Groenekadeweg officieel geopend. Daarnaast is een samenwerkingsovereenkomst met Liander gesloten voor een buurtgerichte aanpak voor de uitbreiding van het aantal middenspanningsstations in de openbare ruimte. In de komende vijftien jaar moeten meer dan 500 nieuwe transformatorhuisjes in de Almeerse woonwijken worden ingepast om ervoor te zorgen dat de komende jaren aan de toenemende vraag naar elektriciteit kan worden voldaan. Verder zijn er voor het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen op het gebied van energie (nog) geen nieuwe ingrepen in de fysieke leefomgeving verricht.
Andere ontwikkelingen op het gebied van energietransitie die niet direct in de openbare ruimte landen zijn het besluit om te starten met grootschalige isolatieaanpak. Dit vormt de opmaat naar een warmteprogramma. In 2024 is in regionaal verband gewerkt aan een energieperspectief voor Flevoland als opmaat voor het meerjarenprogramma infrastructuur energie en klimaat, de zogenaamde pMIEK. Onder de Lokale Aanpak Warmte is een eerste pilot voor de isolatie van woningen uitgevoerd.
Netcongestie en gebiedsontwikkeling
In november 2022 werd netcongestie afgekondigd in de Flevopolder, waardoor er per direct géén nieuwe grootverbruiksaansluitingen meer gerealiseerd konden worden. In juni 2024 is een Actieplan Netcongestie Flevopolder gepresenteerd. Met de maatregelen in het actieplan moet een stop op nieuwe kleinverbruiksaansluitingen worden voorkomen. De netbeheerders geven aan dat ze hun best doen alle aanvragen voor kleinverbruiks-aansluitingen te blijven honoreren, maar elke extra aansluiting verhoogt het risico op storingen en stroomuitval. De gemeente is samen met de netbeheerder aan het kijken of wijken op alternatieve manieren kunnen worden ontworpen, waardoor er minder capaciteit per woning nodig is.
Om de huidige problemen op te lossen zullen de hoogspanningsstations in Lelystad, Doetinchem, Dodewaard en Breukelen-Kortrijk, welke het onderliggende gebied in Flevopolder, Gelderland en Utrecht van elektriciteit voorzien, geüpgraded moeten worden. Daarnaast zullen er in de komende Almere meerdere hoogspanningsstations worden bijgebouwd. Zo heeft het college in maart 2024 een positieve grondhouding aangenomen voor de Etalage (Gz5) als locatie voor een gecombineerd onderstation voor TenneT en Liander. Ook moet er voor de ontwikkeling van stadsdeel Pampus een nieuw onderstation worden gerealiseerd. Er zullen op de Stichtsekant en Almere Haven twee regelstations worden bijgebouwd in de komende jaren. Daarnaast moeten verschillende hoogspanningstracés worden gebouwd om deze stations te voeden. Eind 2025 zal een besluit worden genomen over het tracé voor de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Lelystad. Verder zijn er ondergrondse verbindingen nodig om meer elektriciteit te kunnen leveren aan de nieuw te bouwen en bestaande onderstations in Almere.
Voor gebiedsontwikkelingen wordt per locatie bekeken wat de benodigde (boven- en ondergronds) energie-infrastructuur is en hoe die zich verhoudt tot de beschikbare ruimte.
Circulaire economie
In Almere gaan meer grondstofstromen rond dan gemiddeld in Nederland. Dat komt onder meer door de snelle groei van de stad en de bouw van woningen, bedrijven en kantoren. De afgelopen jaren is onderzocht welke mogelijkheden er zijn om reststromen te verwerken. De verschillende mogelijkheden zijn getest in een aantal pilots. In 2030 wil Almere nog maar de helft van het aantal primaire grondstoffen gebruiken. Daarvoor zijn nieuwe pilots nodig, moeten de pilots van de afgelopen jaren worden opgeschaald en dient de circulaire economie volwassen te worden. Met name het Praktijk- & Innovatiecentrum Circulaire Economie (PRICE) vervult hierin een sleutelrol.
PRICE denkt en werkt mee met ondernemers in Almere en Flevoland die toekomstbestendig willen innoveren en bouwen. Met onze partners, kennis, activiteiten en aanpak vergroten we de innovatiekracht van ondernemers. PRICE verzamelt kennis, bouwt een netwerk van partners op, biedt ruimte voor experimenten (momenteel kan dit in het pand op Archerpad 8, maar er wordt gewerkt aan het inrichten van een regelluwe zone van 8.000 m2 op het Hortusterrein, zodat er veel testruimte is voor nieuwe bouwmaterialen en -producten) en kan innovatie bevorderen door mee te denken over het aanvragen van subsidies.