Afbeelding: uitsnede Rad van de Leefomgeving 'Klimaat'
We werken aan een klimaatbestendige en waterrobuuste stad; bomen en water die voor verkoeling en beschutting zorgen en een natuurlijk systeem dat tegen een stootje kan. Bij een stad die steeds verder uitbreidt maar ook steeds meer ‘verdicht’, is het van groot belang dat voorkomen wordt dat hitte en droogte hinder en overlast veroorzaakt.. Ook voor de steeds intensiever wordende en langer aanhoudende regenbuien is het van groot belang dat water, licht en lucht door de stad kan blijven stromen.
Bij ruimtelijke projecten is het uitgangspunt dan ook dat ons groene en blauwe raamwerk op zijn minst behouden blijft, maar het liefst aan de hand van investeringen in de openbare ruimte wordt uitgebreid en versterkt, met name ook in de al bestaande stad. We houden hierbij nadrukkelijk vast aan de beleidsdoelstellingen zoals verwoord in de Nota Kleur aan Groen, de Visie Ecologie en de Visie Klimaatadaptatie.
Ook het stimuleren van de aanleg en het behoud van groen en schaduwrijke tuinen bij de bewoners is van belang. Hierin heeft de gemeente vooral een informerende en faciliterende rol.
Afgelopen najaar is de Visie Klimaatadaptatie door de Raad vastgesteld. Deze Visie geeft richting aan de klimaatbestendige inrichting en ontwikkeling van Almere tot 2050. Het doel is door met klimaatadaptie aan de slag te gaan schade door klimaatverandering te beperken, waardoor Almere in de toekomst een gezonde en leefbare stad blijft. In de Visie zijn de uitgangspunten van de landelijk maatlat klimaatadaptatie opgenomen, met concrete en meetbare doelstellingen voor het toekomstbestendig maken van de stad door klimaatverandering.