Stedelijk Woningbouwprogramma Almere 2025

Uitvoeringsprincipes

Aan de Woonvisie is in 2021 een addendum toegevoegd voor de woon-zorgopgave in de stad. De woonzorgprogrammering die hier uit voortkomt dient een plek dient te krijgen in het SWPA. De Almeerse Woonzorgvisie die momenteel afrondende fase is, dient dit doel.

Uit de analyse die ten grondslag ligt aan de Woonzorgvisie, blijkt de geschatte opgave aan zelfstandige woningen voor aandachtsgroepen de komende 15 jaar ca. 17.500 woningen. Hiervan valt ruim driekwart in de sociale huur. Met name de mensen die uitstromen uit een zorginstelling of opvangsituatie zullen gezien hun inkomen aangewezen zijn op huisvesting met lage maandlasten. Ouderen zijn een meer diverse groep wat betreft inkomen en woonwensen. Voor hen zijn naar verwachting 4000 woningen nodig in de markt, met een nadruk op middenhuur en betaalbare koopwoningen.

Deze aantallen komen in principe niet bovenop de plancapaciteit zoals in dit SWPA is weergegeven, noch wijzigt het iets aan de segmenten waarin de komende tijd in de stad moet worden gebouwd. Wel geeft het richting aan de invulling van plannen. Met name voor ouderenhuisvesting dient de gemeente samen met corporaties en ontwikkelaars te zorgen voor voldoende locaties en passende concepten die langer zelfstandig thuiswonen mogelijk maken. De focus ligt op het ontwikkelenvan passende woningen. Het gaat bijvoorbeeld om seniorwoningen, nultredenwoningen, zorgwoningen en geclusterde woonvormen. Daarbij is er ook een opgave om ruimte te vinden in bestaande wijken, zoals mantelzorgwoningen op eigen terrein. Bij uitstromers gaat het vooral om de snelle beschikbaarheid van een sociale huurwoning, die in vorm of voorzieningen niet afwijkt van andere woningzoekenden in dit segment. Inzet voor deze aandachtsgroepen ligt derhalve op het vergroten van het reguliere aanbod door de hele stad, hetgeen temeer het streven naar minimaal 30 procent sociale huur ondersteunt.

Deze pagina is gebouwd op 06/06/2025 13:55:08 met de export van 06/06/2025 13:50:48